من عاشق توام یارا من عاشق توام یارا .

من عاشق توام یارا

خرید دلار خرید دلال خرید نمک سبز

تفاوت دلال / دلار عطر گیلان با سایر درارها


سبزیجات معطر ما ارگانیکه و طی فرایند رشد بهشون آفتکش زده نشده. این سبزی ها در باغچه های خانم های روستایی پرورش پیدا کردن و با آب سالم و تمیز آبیاری شدن یا اینکه خودرو و طبیعی رشد کردن و فقط چیده شدن.

خرید درار

خرید دلار

خرید دلال

خرید نمک سبز


با خرید سبزی دلال مستقیم از تولید کننده روستایی علاوه بر اینکه دلار محلی، خالص و با کیفیت بدست میارین، از مشاغل خانگی و کوچک روستایی حمایت می کنین و باعث تداوم تولید محصول با کیفیت و انگیزه گرفتن تولید کننده های کوچک می شین

.

مدت زمان و نحوه نگهداری دلال
این چاشنی شمالی از سبزی های تازه تهیه میشه. به همین دلیل ممکنه فاسد بشه و کپک بزنه. اگه در شرایط ایده آل نگهداری بشه تا مدت زمان 2 سال سالم و قابل مصرف می مونه.
بهترین ظرف برای نگهداری از دلال، ظرف شیشه ای در بسته و بهترین مکان برای نگهداری یخچال هست. گرما و ظرف پلاستیکی یکی از عوامل اصلی خرابی سبزی دلار هست. خنک نگه داشتنش باعث میشه تا مدت زمان طولانی تری سالم بمونه.
بعضی افراد داخل فریزر میذارنش که هرچند باعث میشه سالم بمونه، اما عطر و طعمش کم میشه و کیفیتش رو از دست میده. توصیه می کنیم این کار رو انجام ندین. حتی در یخچال هم به مدت 1 سال طعم و مزه ش حفظ میشه. بعد از این مدت با اینکه سالمه ولی کیفیت لازم رو نداره.

اشتباهات رایج در مصرف دلال
زمانی که سبزی دلال داخل یخچال قرار بگیره، ممکنه نمک داخلش به حالت بلور در بیاد. بعضی افراد به اشتباه تصور می کنن که کپک زده، در صورتی که نمک های ساییده شده با سبزی با قرار گرفتن در سرما دوباره به حالت بلوری بر می گردن و در این حالت کاملا قابل مصرف هست.
بعضی افراد علاقه دارن این چاشنی بی نمک باشه تا بتونن به مقدار خیلی زیاد مصرف کنن. درار بدون نمک یا کم نمک دلار نیست بلکه مقداری سبزی ساییده شده هست که خیلی زود فاسد میشه. این چاشنی برای ماندگاری احتیاج به نمک داره. چه در زمان قدیم که یخچال نبود چه الان، اگه بهش نمک نزنن خیلی زود کپک می زنه. باید مقدار کمی با ماست، دوغ، میوه و … مصرف بشه تا فقط عطر و مزه این خوراکی ها رو بهتر کنه. از این چاشنی نباید به عنوان خوراکی اصلی استفاده بشه. (نباید برای یک کاسه ماست از یک قاشق غذاخوری یا بیشتر دلال استفاده بشه)

این سبزی دلار رو کی تولید کرده؟
این سبزی دلار رو رقیه خانم با کمک خانم های روستا در سقالکسار تولید کردن. برای آشنایی با ایشون و روش کارشون به بخش کشاورزهای سایتمون مراجعه کنید.https://olas.ir/wp-content/uploads/2023/04/logo-olas-whit-png.png

قیمت سبزی دلال
قیمت سبزی دلال فروشگاه اینترنتی عطر گیلان 80 هزار تومان برای بسته های 400 گرمی و 140 هزار تومان (با تخفیف 120 هزار تومان) برای بسته های 700 گرمی هست.

خرید سبزی دلال
اگه میخواین سبزی دلال با کیفیت رو بخرین می تونین روی دکمه “افزودن به سبد خرید” بزنین. ما در سریع ترین زمان ممکن در هر جای ایران که باشین محصول رو با پست پیشتاز براتون می فرستیم.

لار یا دَلال یا دَرار (در گویش‌های مختلف شمالی) یکی از چاشنی‌های لذیذ و معروف در شمال کشور است که از مخلوط سبزی‌های معطر محلی تهیه می‌گردد و به آن نمک سبز هم می‌گویند. این چاشنی خوش عطر و طعم که معمولاً در خانه همه شمالی‌ها یافت می‌شود را اغلب با خیار، ماست، دوغ، گوجه‌سبز، پرتقال ترش، سیب ترش و.. میل می‌کنند. این دَلار یا نمک سبز را از سبزی‌های محلی معطر مانند چوچاق، نعناع، گشنیز و ... تهیه کرده‌ایم. این سبزی‌ها از سبزی‌های محلی روستای سطلسر بوده و توسط زنان سرپرست خانوار تولید می‌شود و کاملا ارگانیک، سالم، بهداشتی  و تازه است


دَلار یا دَرار یا دَلال چیست؟

دَلار یا یا دَلال یا دَرار (در گویش‌های مختلف شمالی) یکی از چاشنی‌های لذیذ و معروف در شمال کشور است که از ترکیب سبزی‌های معطر محلی به همراه نمک تهیه می‌گردد و معمولاً به جای نمک برای میل کردن خیار یا میوه‌های ترش استفاده می‌شود. به همین دلیل به آن نمک سبز هم می‌گویند. 

این چاشنی خوش عطر و طعم که معمولاً در خانه همه شمالی‌ها یافت می‌شود را اغلب با گوجه‌سبز، پرتقال ترش، سیب ترش و.. میل می‌کنند و در سر سفره همراه با خیار، ماست و دوغ هم مصرف می‌شود.

نکات مهمی که در خرید سبزی دَلار (نمک سبز) باید بدانید
۱. ترکیب سبزی‌های معطر در دَلار:
اولین نکته‌ی مهمی که در خرید دَلار وجود دارد، ترکیب سبزی‌های مختلف است که در پایین به آنها اشاره شده است. سبزی‌های محلی و خوش‌عطری مانند چوچاق، بوانجیر و کوتکوتو نسبت به نعنا، کمی کمیاب‌تر و گرانتر هستند و به همین جهت خیلی از تولیدکنندگانِ این محصول متاسفانه از مقدار کمی از این سبزی‌های خوش‌عطر استفاده میکنند و بیشتر از نعنا و گشنیز استفاده می‌کنند تا سود بیشتری کسب کنند. 

چطوری متوجه این موضوع بشیم؟؟؟

وقتی از نعنا و گشنیز به مقدار زیادتری نسبت به بقیه سبزی‌ها استفاده شود، اولاً عطر و طعم نعنا و گشنیز مشخص است، ثانیاً دَلار تولید شده به رنگ سبز روشن در خواهد آمد. هر چه سبزی‌هایی مانند چوچاق به دَلار اضافه شود، رنگ این محصول تیره‌تر و خوش عطر و طعم‌تر خواهد بود. ما با ترکیب سنتی و متوازن این سبزی‌ها، کیفیت محصول را همیشه در سطح بالایی نگه میداریم زیرا معتقدیم که اعتبار، اعتماد و انصاف بسیار مهمتر بوده و همیشه در اولویت ما قرار دارد.

۲. تازگیِ سبزی‌های دَلار
تازگی سبزی‌های موجود در دلار و کم نمک بودن آن بسیار اهمیت دارد. خیلی از تولیدکنندگان دَلار، در فصولی که سبزی به وفور یافت می‌شود و قیمت ارزانی دارد (مانند فصل بهار و تابستان) آن را تولید می‌کنند و سپس نمک زیادی به آن اضافه می‌کنند و در فریزر قرار می‌دهند تا ماندگاری آن زیاد شود. اما ما همیشه این محصول را هر ماه و گاهی اوقات به دلیل استقبال زیاد هر هفته به مقدار کم درست می‌کنیم تا همیشه محصول تازه به مشتریان عزیز برسانیم. زیرا در این صورت اولاً عطر و طعم و تازگی بهتری خواهد داشت، دوماً از آنجایی که از مواد نگهدارنده استفاده نمی‌کنیم، این تازگی باعث می‌شود محصول بسیار سالم و معطری داشته باشیم و سوماً از مقدار نمک کمی استفاده می‌کنیم.. 

ما برای اینکه به سلایق طیف وسیع‌تری از مشتری‌های خود پاسخگو باشیم، نمک زیادی به آن اضافه نکرده‌ایم. بنابر سلیقه خود می‌توانید مقداری نمک اضافه نمایید.

دستور تهیه دَلار محلی
این دستور تهیه دَلار یا دَلال محلی (نمک سبز) تولیدی ما هست. این محصول همانند سایر محصولات خانگی ما، توسط زنان سرپرست خانوار در روستای سطلسر از توابع لاهیجان تولید می‌شود و به همین منظور می‌توان گفت که دستور تهیه‌ی آن کاملاً سنتی بوده و مشابه با آنچه زنان گیلانی قدیمی تولید می‌کردند می‌باشد.

 

 

مواد مورد استفاده
مقدار

1
سبزی گشنیز
350 گرم

2
سبزی کوتکوتو یا خالواش
200 گرم

3
سبزی بو انجیر
200 گرم

4
سبزی چوچاق
150 گرم

5
سبزی نعنا
100 گرم

6
نمک
۱ یا ۲ قاشق غذاخوری
مراحل درست کردن سبزی دلار یا نمک سبز گیلان به این صورت خواهد بود:

سبزی‌های دَلار را پاک کنید و از آنجا که ساقه‌ نازکی دارند، تا حد امکان ساقه‌ها را دور نریزید. (البته به جز نعنا که دارای ساقه ضخیم و سفتی است.
پس از پاک کردن سبزی، آن را چند بار بشویید تا کاملا تمیز و ضد عفونی شود.
سبزی را در آبکش ریخته و اجازه دهید آب آن کاملا خارج شده و خشک شود. یا می‌توانیم سبزی را لای یک پارچه تمیز بگذاریم و رطوبتش را کاملا بگیریم.
سبزی دلار را با استفاده از سبزی خردکن یا غذاساز خرد کنید به طوریکه کاملا له شده و هیچ اثری از ساقه و برگ در آن به چشم نخورد. می توان در چرخ گوشت یا آسیاب برقی هم این کار را کرد.
افزودن نمک باعث ماندگاری زیادتر و حفظ رنگ سبز دلار میشود. اگر نمک را دیر اضافه کنید رنگ دلار سبز تیره خواهد شد ولی اگر به موقع اینکار را همراه با چرخ کردن انجام دهید سبز خوش‌رنگی خواهید داشت. نمک را می‌توان در زمان آسیاب کردن، کم کم به سبزی اضافه نمود.
سبزی دلار را می‌توانید بسته بندی کرده، در فریزر نگهداری کنید و هر بار مقداری از آن (به اندازه یک قوطی) د ر یخچال نگه‌داری کنید.
چند نکته مهم:


اگر می‌خواهید دلار ماست درست کنید، می‌توانید مقداری سیر تازه هم به آن اضافه کنید. سیر تازه را به همراه سبزی‌ها چرخ کنید تا طعم بسیار خوبی بگیرد. اما وقتی سیر اضافه کنید، نمی‌توان آن را به همراه میوه‌های ترش استفاده کرد.
از آن میان سبزی‌هایی که در فوق اشاره شد، گشنیز، جعفری، سیر تازه و نعنا در همه شهر‌ها موجود است ولی کوتکوتو یا خالواش، بو انجیر و چوچاق از سبزی‌های محلی هستند که در همه مناطق کشور نمی‌رویند و به راحتی در دسترس نیستند. بنابراین اگر خودتان می‌خواهید این محصول را در خانه تهیه کنید و به این سبزی‌ها دسترسی ندارید، می‌توانید فقط ازگشنیز و نعناع استفاده کنید.
افزودن نمک از فساد و کپک زدن سبزی دلار جلوگیری می‌کند و می‌توانید آن را به مدت بیشتری در یخچال نگهداری کنید.
نحوه تهیه نمک سبز گیلان به روش سنتی به همراه آلوچه:
در گیلان برای خرد کردن سبزی‌های دلار از روش‌های سنتی استفاده می‌شد. در واقع سبزی‌ها را در ظرف مخصوص استان گیلان که به «نمکیار» یا به گویش محلی نمکار معروف است قرار می‌دادند و به کمک سنگی بیضی شکل و به رنگ سیاه، تمامی سبزیجات را درون آن پوره می‌کردند. سپس درون آن مقداری آلوچه می‌ریختند و به کمک سنگ آن را از وسط می‌شکستند.

خواص سبزی دلال
بیشترین مصرف دلار، همراه با ماست است که طعم بسیار دلپذیری به آن می‌دهد و با توجه به اینکه این محصول از نظر طب سنتی طبع گرم دارد، باعث می‌شود طبع سرد ماست و یا خیار و ... را خنثی نماید و برای سلامتی بدن مؤثر باشد. این محصول برای معده بسیار مقوی بوده و مجاری تنفسی را ضدعفونی می‌کند. ضد نفخ بودن از مهمترین خواص این محصول می‌باشد.  خواص این محصول ناب، به خواص سبزی‌هایی که در این ترکیب استفاده می‌شود بستگی دارد. از جمله خواص سبزی‌هایی مانند چوچاق، نعنا، گشنیز و ... که در دلار استفاده می‌شود موارد زیر است:

پیشگیری و درمان نفخ معده
جلوگیری از ترش کردن و رفلاکس معده به کمک کاهش اسید معده 
افزایش تعداد گلبول‌های قرمز
بهبود شادابی پوست و مو 
کاهش فشار خون، قند خون و کلسترول در بدن
بهبود عملکرد معده و تقویت سیستم گوارشی
موارد مصرف نمک سبز گیلان
۱- به جای نمک روی خیار بمالید، خیلی خوشمزه میشه.

 

۲- توی ماست یا ماست وخیار و یا سالاد شیرازی بریزید و دسری خوش طعم در کنار غذای اصلی درست کنید، خیلی عالی میشه. 😋 

۳-  مهمترین مورد مصرف آن ، سیزده به در تو سنکنجبین قاطی میکنن با کاهو خیلی حال میده.

۴- یه چیزی گیلانی‌ها دارن به نام هالی دشکن یا هالی درجین، که در اون آلوچه‌های ترش رو با گوشت کوب می‌کوبند تا ترک بردارند، آنوقت دلار را با آن‌ها مخلوط کرده و میل می‌کنن که خیلی خوشمزه میشه

۵. ترکیب سبزی دلال با میوه‌های ترش مزه مانند پرتقال ترش، سیب ترش، توت سرخ، کیوی، چاقاله بادام و گوجه سبز، باعث ایجاد طعمی دلچسب می‌شود.


منبع:اولس

 


برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۳۰ خرداد ۱۴۰۲ساعت: ۰۴:۵۶:۰۱ توسط:اوی من موضوع: نظرات (0)