خريد دلار خريد دلال خريد نمك سبز
تفاوت دلال / دلار عطر گيلان با ساير درارها
سبزيجات معطر ما ارگانيكه و طي فرايند رشد بهشون آفتكش زده نشده. اين سبزي ها در باغچه هاي خانم هاي روستايي پرورش پيدا كردن و با آب سالم و تميز آبياري شدن يا اينكه خودرو و طبيعي رشد كردن و فقط چيده شدن.
خريد دلار
خريد دلال
خريد نمك سبز
با خريد سبزي دلال مستقيم از توليد كننده روستايي علاوه بر اينكه دلار محلي، خالص و با كيفيت بدست ميارين، از مشاغل خانگي و كوچك روستايي حمايت مي كنين و باعث تداوم توليد محصول با كيفيت و انگيزه گرفتن توليد كننده هاي كوچك مي شين
.
مدت زمان و نحوه نگهداري دلال
اين چاشني شمالي از سبزي هاي تازه تهيه ميشه. به همين دليل ممكنه فاسد بشه و كپك بزنه. اگه در شرايط ايده آل نگهداري بشه تا مدت زمان 2 سال سالم و قابل مصرف مي مونه.
بهترين ظرف براي نگهداري از دلال، ظرف شيشه اي در بسته و بهترين مكان براي نگهداري يخچال هست. گرما و ظرف پلاستيكي يكي از عوامل اصلي خرابي سبزي دلار هست. خنك نگه داشتنش باعث ميشه تا مدت زمان طولاني تري سالم بمونه.
بعضي افراد داخل فريزر ميذارنش كه هرچند باعث ميشه سالم بمونه، اما عطر و طعمش كم ميشه و كيفيتش رو از دست ميده. توصيه مي كنيم اين كار رو انجام ندين. حتي در يخچال هم به مدت 1 سال طعم و مزه ش حفظ ميشه. بعد از اين مدت با اينكه سالمه ولي كيفيت لازم رو نداره.
اشتباهات رايج در مصرف دلال
زماني كه سبزي دلال داخل يخچال قرار بگيره، ممكنه نمك داخلش به حالت بلور در بياد. بعضي افراد به اشتباه تصور مي كنن كه كپك زده، در صورتي كه نمك هاي ساييده شده با سبزي با قرار گرفتن در سرما دوباره به حالت بلوري بر مي گردن و در اين حالت كاملا قابل مصرف هست.
بعضي افراد علاقه دارن اين چاشني بي نمك باشه تا بتونن به مقدار خيلي زياد مصرف كنن. درار بدون نمك يا كم نمك دلار نيست بلكه مقداري سبزي ساييده شده هست كه خيلي زود فاسد ميشه. اين چاشني براي ماندگاري احتياج به نمك داره. چه در زمان قديم كه يخچال نبود چه الان، اگه بهش نمك نزنن خيلي زود كپك مي زنه. بايد مقدار كمي با ماست، دوغ، ميوه و … مصرف بشه تا فقط عطر و مزه اين خوراكي ها رو بهتر كنه. از اين چاشني نبايد به عنوان خوراكي اصلي استفاده بشه. (نبايد براي يك كاسه ماست از يك قاشق غذاخوري يا بيشتر دلال استفاده بشه)
اين سبزي دلار رو كي توليد كرده؟
اين سبزي دلار رو رقيه خانم با كمك خانم هاي روستا در سقالكسار توليد كردن. براي آشنايي با ايشون و روش كارشون به بخش كشاورزهاي سايتمون مراجعه كنيد.
قيمت سبزي دلال
قيمت سبزي دلال فروشگاه اينترنتي عطر گيلان 80 هزار تومان براي بسته هاي 400 گرمي و 140 هزار تومان (با تخفيف 120 هزار تومان) براي بسته هاي 700 گرمي هست.
خريد سبزي دلال
اگه ميخواين سبزي دلال با كيفيت رو بخرين مي تونين روي دكمه “افزودن به سبد خريد” بزنين. ما در سريع ترين زمان ممكن در هر جاي ايران كه باشين محصول رو با پست پيشتاز براتون مي فرستيم.
لار يا دَلال يا دَرار (در گويشهاي مختلف شمالي) يكي از چاشنيهاي لذيذ و معروف در شمال كشور است كه از مخلوط سبزيهاي معطر محلي تهيه ميگردد و به آن نمك سبز هم ميگويند. اين چاشني خوش عطر و طعم كه معمولاً در خانه همه شماليها يافت ميشود را اغلب با خيار، ماست، دوغ، گوجهسبز، پرتقال ترش، سيب ترش و.. ميل ميكنند. اين دَلار يا نمك سبز را از سبزيهاي محلي معطر مانند چوچاق، نعناع، گشنيز و ... تهيه كردهايم. اين سبزيها از سبزيهاي محلي روستاي سطلسر بوده و توسط زنان سرپرست خانوار توليد ميشود و كاملا ارگانيك، سالم، بهداشتي و تازه است
دَلار يا دَرار يا دَلال چيست؟
دَلار يا يا دَلال يا دَرار (در گويشهاي مختلف شمالي) يكي از چاشنيهاي لذيذ و معروف در شمال كشور است كه از تركيب سبزيهاي معطر محلي به همراه نمك تهيه ميگردد و معمولاً به جاي نمك براي ميل كردن خيار يا ميوههاي ترش استفاده ميشود. به همين دليل به آن نمك سبز هم ميگويند.
اين چاشني خوش عطر و طعم كه معمولاً در خانه همه شماليها يافت ميشود را اغلب با گوجهسبز، پرتقال ترش، سيب ترش و.. ميل ميكنند و در سر سفره همراه با خيار، ماست و دوغ هم مصرف ميشود.
نكات مهمي كه در خريد سبزي دَلار (نمك سبز) بايد بدانيد
۱. تركيب سبزيهاي معطر در دَلار:
اولين نكتهي مهمي كه در خريد دَلار وجود دارد، تركيب سبزيهاي مختلف است كه در پايين به آنها اشاره شده است. سبزيهاي محلي و خوشعطري مانند چوچاق، بوانجير و كوتكوتو نسبت به نعنا، كمي كميابتر و گرانتر هستند و به همين جهت خيلي از توليدكنندگانِ اين محصول متاسفانه از مقدار كمي از اين سبزيهاي خوشعطر استفاده ميكنند و بيشتر از نعنا و گشنيز استفاده ميكنند تا سود بيشتري كسب كنند.
چطوري متوجه اين موضوع بشيم؟؟؟
وقتي از نعنا و گشنيز به مقدار زيادتري نسبت به بقيه سبزيها استفاده شود، اولاً عطر و طعم نعنا و گشنيز مشخص است، ثانياً دَلار توليد شده به رنگ سبز روشن در خواهد آمد. هر چه سبزيهايي مانند چوچاق به دَلار اضافه شود، رنگ اين محصول تيرهتر و خوش عطر و طعمتر خواهد بود. ما با تركيب سنتي و متوازن اين سبزيها، كيفيت محصول را هميشه در سطح بالايي نگه ميداريم زيرا معتقديم كه اعتبار، اعتماد و انصاف بسيار مهمتر بوده و هميشه در اولويت ما قرار دارد.
۲. تازگيِ سبزيهاي دَلار
تازگي سبزيهاي موجود در دلار و كم نمك بودن آن بسيار اهميت دارد. خيلي از توليدكنندگان دَلار، در فصولي كه سبزي به وفور يافت ميشود و قيمت ارزاني دارد (مانند فصل بهار و تابستان) آن را توليد ميكنند و سپس نمك زيادي به آن اضافه ميكنند و در فريزر قرار ميدهند تا ماندگاري آن زياد شود. اما ما هميشه اين محصول را هر ماه و گاهي اوقات به دليل استقبال زياد هر هفته به مقدار كم درست ميكنيم تا هميشه محصول تازه به مشتريان عزيز برسانيم. زيرا در اين صورت اولاً عطر و طعم و تازگي بهتري خواهد داشت، دوماً از آنجايي كه از مواد نگهدارنده استفاده نميكنيم، اين تازگي باعث ميشود محصول بسيار سالم و معطري داشته باشيم و سوماً از مقدار نمك كمي استفاده ميكنيم..
ما براي اينكه به سلايق طيف وسيعتري از مشتريهاي خود پاسخگو باشيم، نمك زيادي به آن اضافه نكردهايم. بنابر سليقه خود ميتوانيد مقداري نمك اضافه نماييد.
دستور تهيه دَلار محلي
اين دستور تهيه دَلار يا دَلال محلي (نمك سبز) توليدي ما هست. اين محصول همانند ساير محصولات خانگي ما، توسط زنان سرپرست خانوار در روستاي سطلسر از توابع لاهيجان توليد ميشود و به همين منظور ميتوان گفت كه دستور تهيهي آن كاملاً سنتي بوده و مشابه با آنچه زنان گيلاني قديمي توليد ميكردند ميباشد.
مواد مورد استفاده
مقدار
1
سبزي گشنيز
350 گرم
2
سبزي كوتكوتو يا خالواش
200 گرم
3
سبزي بو انجير
200 گرم
4
سبزي چوچاق
150 گرم
5
سبزي نعنا
100 گرم
6
نمك
۱ يا ۲ قاشق غذاخوري
مراحل درست كردن سبزي دلار يا نمك سبز گيلان به اين صورت خواهد بود:
سبزيهاي دَلار را پاك كنيد و از آنجا كه ساقه نازكي دارند، تا حد امكان ساقهها را دور نريزيد. (البته به جز نعنا كه داراي ساقه ضخيم و سفتي است.
پس از پاك كردن سبزي، آن را چند بار بشوييد تا كاملا تميز و ضد عفوني شود.
سبزي را در آبكش ريخته و اجازه دهيد آب آن كاملا خارج شده و خشك شود. يا ميتوانيم سبزي را لاي يك پارچه تميز بگذاريم و رطوبتش را كاملا بگيريم.
سبزي دلار را با استفاده از سبزي خردكن يا غذاساز خرد كنيد به طوريكه كاملا له شده و هيچ اثري از ساقه و برگ در آن به چشم نخورد. مي توان در چرخ گوشت يا آسياب برقي هم اين كار را كرد.
افزودن نمك باعث ماندگاري زيادتر و حفظ رنگ سبز دلار ميشود. اگر نمك را دير اضافه كنيد رنگ دلار سبز تيره خواهد شد ولي اگر به موقع اينكار را همراه با چرخ كردن انجام دهيد سبز خوشرنگي خواهيد داشت. نمك را ميتوان در زمان آسياب كردن، كم كم به سبزي اضافه نمود.
سبزي دلار را ميتوانيد بسته بندي كرده، در فريزر نگهداري كنيد و هر بار مقداري از آن (به اندازه يك قوطي) د ر يخچال نگهداري كنيد.
چند نكته مهم:
اگر ميخواهيد دلار ماست درست كنيد، ميتوانيد مقداري سير تازه هم به آن اضافه كنيد. سير تازه را به همراه سبزيها چرخ كنيد تا طعم بسيار خوبي بگيرد. اما وقتي سير اضافه كنيد، نميتوان آن را به همراه ميوههاي ترش استفاده كرد.
از آن ميان سبزيهايي كه در فوق اشاره شد، گشنيز، جعفري، سير تازه و نعنا در همه شهرها موجود است ولي كوتكوتو يا خالواش، بو انجير و چوچاق از سبزيهاي محلي هستند كه در همه مناطق كشور نميرويند و به راحتي در دسترس نيستند. بنابراين اگر خودتان ميخواهيد اين محصول را در خانه تهيه كنيد و به اين سبزيها دسترسي نداريد، ميتوانيد فقط ازگشنيز و نعناع استفاده كنيد.
افزودن نمك از فساد و كپك زدن سبزي دلار جلوگيري ميكند و ميتوانيد آن را به مدت بيشتري در يخچال نگهداري كنيد.
نحوه تهيه نمك سبز گيلان به روش سنتي به همراه آلوچه:
در گيلان براي خرد كردن سبزيهاي دلار از روشهاي سنتي استفاده ميشد. در واقع سبزيها را در ظرف مخصوص استان گيلان كه به «نمكيار» يا به گويش محلي نمكار معروف است قرار ميدادند و به كمك سنگي بيضي شكل و به رنگ سياه، تمامي سبزيجات را درون آن پوره ميكردند. سپس درون آن مقداري آلوچه ميريختند و به كمك سنگ آن را از وسط ميشكستند.
خواص سبزي دلال
بيشترين مصرف دلار، همراه با ماست است كه طعم بسيار دلپذيري به آن ميدهد و با توجه به اينكه اين محصول از نظر طب سنتي طبع گرم دارد، باعث ميشود طبع سرد ماست و يا خيار و ... را خنثي نمايد و براي سلامتي بدن مؤثر باشد. اين محصول براي معده بسيار مقوي بوده و مجاري تنفسي را ضدعفوني ميكند. ضد نفخ بودن از مهمترين خواص اين محصول ميباشد. خواص اين محصول ناب، به خواص سبزيهايي كه در اين تركيب استفاده ميشود بستگي دارد. از جمله خواص سبزيهايي مانند چوچاق، نعنا، گشنيز و ... كه در دلار استفاده ميشود موارد زير است:
پيشگيري و درمان نفخ معده
جلوگيري از ترش كردن و رفلاكس معده به كمك كاهش اسيد معده
افزايش تعداد گلبولهاي قرمز
بهبود شادابي پوست و مو
كاهش فشار خون، قند خون و كلسترول در بدن
بهبود عملكرد معده و تقويت سيستم گوارشي
موارد مصرف نمك سبز گيلان
۱- به جاي نمك روي خيار بماليد، خيلي خوشمزه ميشه.
۲- توي ماست يا ماست وخيار و يا سالاد شيرازي بريزيد و دسري خوش طعم در كنار غذاي اصلي درست كنيد، خيلي عالي ميشه. 😋
۳- مهمترين مورد مصرف آن ، سيزده به در تو سنكنجبين قاطي ميكنن با كاهو خيلي حال ميده.
۴- يه چيزي گيلانيها دارن به نام هالي دشكن يا هالي درجين، كه در اون آلوچههاي ترش رو با گوشت كوب ميكوبند تا ترك بردارند، آنوقت دلار را با آنها مخلوط كرده و ميل ميكنن كه خيلي خوشمزه ميشه
۵. تركيب سبزي دلال با ميوههاي ترش مزه مانند پرتقال ترش، سيب ترش، توت سرخ، كيوي، چاقاله بادام و گوجه سبز، باعث ايجاد طعمي دلچسب ميشود.
منبع:اولس
برچسب: ،
ادامه مطلب